Povestea acestei ciocolate - Giandujotto - pornește din perioada Primului Imperiu Francez, când, în 1806, Napoléon a decis să instituie blocada continentală care viza ruinarea Regatului Unit. Țările aliate sau integrate Imperiului, cum a fost cazul Italiei, au simțit din plin recesiunea economică asociată acestui bloc politic. Aprovizionarea cu cacao devenise din ce în ce mai complicată și mai costisitoare. 

Pentru a depăși aceste neajunsuri, maeștrii ciocolatieri din Piemont au decis să înlocuiască o parte din praful de cacao cu praf de alune de Piemont. În 1852, Michele Prochet și Pier Paul Caffarel au creat și lansat pe piață un nou produs revoluționar, atât prin compoziția sa, cât și prin forma sa originală de mică barcă întoarsă.

Giandujotto este oficial lansat la carnavalul din Torino în 1865 și botezat astfel în onoarea celebrei marionete torineze Gianduia, simbol al luptei pentru independența provinciei Piemont în 1799. Merci Napoléon!

Denumirea “alune de Piemont” desemnează producția alunelor din soiul Tonda Gentile delle Langhe/Ronde Gentille des Langhe, cultivate pe teritoriul definit prin decretul de referință în interiorul regiunii Piemont.

Alunele de Piemont AOC/DOC sunt în mod special apreciate în industria dulciurilor pentru parametrii de calitate, cum ar fi forma de migdală, gustul și aroma excelente după prăjire, ușurința cu care pot fi decojite, perioada lungă de conservare.

Acestea sunt motivele pentru care alunele de Piemont sunt recunoscute ca fiind cele mai bune din lume.